Instruktioner

Hur tillreder man snussatser?

Många snusare undviker gör-det-själv snuset då man är osäker på hur man gör. Är det komplicerat? Tar det lång tid? Är det svårt?. Svaret på dessa frågor är "nej". Det enklaste att göra själv är portionsnus - det är lite mer komplicerat (och tidskrävande) att tillreda lössnuset.

Portionssnus

Snussatser med portionssnus kan brukas "direkt ur påsen". Men, det blir oftast lite bättre (och godare) om man tillsätter en skvätt vatten och smak. Mängden vatten varierar beroende på märke. Bästa sättet att tillsätta vattnet på är att sprida ut portionerna på en bakplåt med papper och sedan duscha på vattnet med en blomsterspruta. Har man också tillsatt smak, så är det den totala mängden vätska (vatten + arom) som skall användas.

Efter fuktningen så kylförvaras snuset i 1–3 dygn (beroende på märke). Därefter är det klart att användas.

Lössnus

Att tillaga sitt lösnus är i de flesta fallen lite mer arbetssamt (den enklaste lössnussats att tillreda är SnusX lös från V2 Tobacco).

Grundprinciperna för att tillaga ett gott lössnus är:
- Blanda tobaken med natriumkloriden. Bäst resultat uppnås om man använder elvisp.
- Baka sedan i en ugn – 90° i 24 timmar.
- Blanda snusmassan med vatten och natriumkarbonat.
- Åter i ugnen i 12 timmar till. Låt massan sedan svalna.
- Blanda i ev. arom samt glycerolen (propylenglykol).

Nu kan snuset användas, men det mognat fullt först efter 5-7 dagar i kylen.

Fullständiga instruktioner medföljer varje produkt.

Förslag på smaksättning

Recept

Bengt's klassiker, lössnus. En klassisk smak av svenskt snus. Ladda ner receptet som pdf.
Kock: Bengt

Hot & Sweetportionssnus. Med bett under läppen av chili och lakrits. Ladda ner receptet som pdf.
Kock: Magnus lassila

Prima hembakat, lössnus. Ett klassiskt lössnus med whiskey. Ladda ner receptet som pdf.
Kock: Roy Habbe

Tures, lössnus. Traditionell snussmak tillsammans med whiskey. Ladda ner receptet som pdf.
Kreatör: Gunnar Turebrand

Highland Liquorice, portionssnus. Ett portionssnus med whiskey och lakritsbrännvin. Ladda ner receptet som pdf.
Kock: Marco Hahmo

Lemontwist, portionsnus. Ger en sublim smak av frisk citron. Ladda ner receptet som pdf.
Kock: Webbredaktören

Hemsjöpunch, portionsnus. Med smak av punch och en antydan till bergamott. Ladda ner receptet som pdf.
Kock: Webbredaktören